Recepty

Nadýchaná focaccia s šupinkovou solí

single-image

Co budeme potřebovat:

1 kg pšeničné hladké mouky
750 ml vody
22 g soli
5 g droždí
3 lžíce olivového oleje na potírání
100 ml olivového oleje
200 g sušených cherry rajčat
2 stroužky česneku
2 snítky rozmarýnu
2 snítky tymiánu
2 snítky oregana
2 lžičky šupinkové soli

 

Příprava:
Rozpusťte sůl ve vodě. Přidejte polovinu mouky a míchejte do hladka. Do směsi rozdrobte droždí a postupně vmíchejte zbylou mouku. Rukama hněťte 5 minut (kuchyňským robotem 2 minuty), dokud nezískáte hladké těsto, poté potřete olivovým olejem a nechte v míse 2 hodiny kynout.

Po každých 30 minutách těsto přeložte (celkem 4x). Jeden konec těsta vytáhněte z mísy nahoru a přeložte ho přes zbývající těsto. Tento postup opakujte ze zbývajících 4 stran.
Plech na pečení potřete olivovým olejem, přeneste do ní těsto, vzduchotěsně plech přikryjte a nechte 48 hodin odpočívat v chladničce. Těsto vyndejte z lednice 2-3 hodiny před pečením.

Rozmarýn a cherry rajčátka omyjte. Rajčata rozkrojte na půl a z rozmarýnu otrhejte lístky.
Předehřejte troubu na 230 °C horní/spodní ohřev.

Rukama pečlivě rozetřete polovinu olivového oleje na těsto. Roztaženými prsty jemně vtlačujte do těsta otvory, dokud se na povrchu nevytvoří bubliny.
Focacciu potřete zbylým olivovým olejem, cherry rajčátky, rozmarýnem a uzenou solí.

Pečte na prostřední polici 30-40 minut. Po 30 minutách zkontrolujte propečení a v případě potřeby focacciu na zbytek doby pečení přikryjte fólií.