Kategorie

.

Rodinný podnik MONVA byl založen v roce 1972 manželi Franciscem MONtabes a Araceli VAñó a má dlouhou tradici výroby extra panenského olivového oleje (jejich rodiny vyráběly olivový olej již od 18 st.). Podnik vlastní svůj olivový háj o rozloze 650 hektarů s 90.000 olivovníky odrůdy Picual. Háj se nachází v pohoří Sierra Mágina (které má Chráněné označení původu), v Jaénu ve španělské Andalusii, ve výšce 600 metrů nad mořem. Je situován v podhůří přírodního parku Sierra Mágina, v oblasti zvláště vhodné pro pěstování oliv. Tato oblast je domovem nejrozsáhlejších olivových plantáží na světě. Je zde totiž ideální geografická poloha pro pěstování/výrobu vysoce kvalitního extra panenského olivového oleje.
Firma MONVA je nejen proslulá svými výzkumnými a vývojovými aktivitami v oblasti inovací a výroby extra panenského olivového oleje ve Španělsku, ale také pro své etablování na mezinárodních trzích v Evropě, Asii a Americe.
KVALITA NA PRVNÍM MÍSTĚ
Co dělá extra panenské oleje MONVA výjimečné?
> správné obdělávání stromů a časná sklizeň mezi polovinou října a prosincem, kdy každá oliva je sbírána ve své optimální zralosti. Olivy jsou semlety do čtyř hodin od sběru, aby byla zaručena maximální čerstvost a kvalita
> nejnovější techniky sklízení, při kterých se plody sklízejí přímo ze stromu a vylučuje se kontakt se zemí, zaručují, že olivy nepřišly do kontaktu s bahnem, prachem a jinými nečistotami, které by jinak zhoršily kvalitu olivového oleje
> mletí při nízkých teplotách (mezi 18°C - 29°C) zaručuje uchování optimální chuti, aroma a nutričních vlastností oliv
> postprodukční filtrační proces a inertní atmosféra ve sklepě zabraňuje fermentaci a oxidačnímu procesu oleje
> sklad s permanentní kontrolou teploty poskytuje neustálé stabilní prostředí pro skladování oleje.
NAŠE OLEJE
Oleje firmy MONVA se liší v systému sklizně, bodu zrání, ve kterém jsou olivy sklízeny a v teplotě při kterém jsou mlety. Zvláštním případem je Dominus Acebuche, který nepochází z oliv Picual, jako zbytek sortimentu, ale z divoké acebuch[č]iny (olivy), která roste divoce na planých olivovnících. Ty rostou, bez jakékoli péče, na 80 hektarech chráněného lesniho území, které je součástí
farmy Cortijo Virgen de los Milagros, kterou firma MONVA vlastní. Dominus Acebuche je pravděpodobně nejexkluzivnější olej na trhu, jediný vyrobený z divokých planých oliv. Má obsah fenolů (antioxidanty), který nemá srovnání s žádným jiným olivovým olejem a vzdává hold tradici produkce olivového oleje z těchto oliv, která začala realizovat již neolitická společenství v oblasti Sierra Mágina šest tisíc let před příchodem prvních odrůd oliv, které přinesli féničané. Proces sběru je podobný tomu původnímu pradávnému, a je to natolik unikátní olej, že se o něm neustále mluví jak ve španělských, tak mezinárodních médiích. Používá se v luxusní přírodní kosmetice a vysoké gastronomii. Acidita 0,08%
Dominus Cosecha Temprana (Early Harvest) je výsledkem dlouholetých zkušeností rodiny Montabes Vañó při výrobě extra panenského olivového oleje a vyjádřením touhy: dosažení speciálního, exkluzivního olivového oleje. Hlavním a výjimečným faktorem, který tento olej odlišuje od ostatních je výběr a sběr plodů, tyto dva procesy se provádějí v polovině října, kdy jsou olivy v počáteční fázi zrání. To poskytuje oleji organoleptický (charakteristiky, které lze hodnotit lidskými smysly) profil s vysokou intenzitou a svěžestí, jakož i výraznými nutričními vlastnostmi díky vysokému obsahu pro-vitamínů a přírodních antioxidantů. Olivy jsou sbírány obráceným deštníkovým systémem a jsou mlety při teplotě nižší než 20 ° C což dává oleji silné, komplexní aroma, které ho činí opravdu
jedinečným. Krásná zelená barva, aroma zvýrazňující zelená rajčata, banány a bílá jablka, spolu s vonnými tóny bazalky a petrželky. Jeho chuť je plná a silná, s příchutí venkovského salátu a celeru. Hořkost a štiplavost jsou přítomné a vyvážené. Tento olej je velmi žádaný ve vysoké gastronomii a v Ultra-Premium gurmánském sektoru obchodů a a to na několika evropských a mezinárodních trzích. Acidita 0,09%
Dominus Family Selection (Reserva Familiar) vynikající olivový olej, který obsahuje všechny nuance chutí a vůní obsažené v olivách před jejich dozráním. Vyrábí se počátkem listopadu, kdy olivy začnou svůj proces zrání a začínají mít svou charakteristickou fialovou barvu (barvu lilku). Má intenzivní průzračnou zlatou barvu se světle zelenými odstíny. Voní po čerstvě posekané trávě, mátě, rostlinkách rajčete a čerstvém dřevě. Má čistou, mírně kyselou, štiplavou chuť. Je to všestranný olej, intenzivní ve svých organoleptických vlastnostech a vyvážený, vhodný pro všechny typy kulinářského použití, při kterém je požadován vysoce kvalitní olej. Kvalifikován známkou “Chráněného označení původu Sierra Mágina”. Acidita 0,14%. Valle Mágina špičkový olivový olej zelenavo/žluté barvy se vyrábí koncem listopadu z oliv, které jsou napůl zralé. Vyznačuje se vysokým obsahem pro-vitamínů a antioxidantů.
Označení původu Sierra Mágina potvrzuje jeho původ a vysokou kvalitu. Dominující jsou zde vůně čerstvého ovoce s tóny olivových listů a rostlin rajčete. Acidita 0,17%. Montabes extra panenský olivový olej je vyráběn z oliv, které se sbírají začátkem prosince. To už jsou plody zralé, ale ještě neopadaly ze stromu. Typická je pro něj olivově žlutá barva a ovocné tóny zelených zralých oliv. Je svěží a dobře vyvážený, lehce štiplavý. Jedná se o olej zaměřený na odvětví Hotely, restraurace a kavárny (catering) a je velmi všestranný v kuchyni, vhodný pro použití za studena, ale také pro vaření, smažení v ponoru, smažení na pánvi, dušení, pečení atd. Acidita 0,16%.
Oliver je první extra panenský olivový olej navržený a vyvinutý přímo pro děti. Je zlaté barvy, s vůní jablek a čerstvého ovoce. Je sladký a jemný, velmi harmonický. Má příjemnou a delikátní chuť. Přínosy jeho používání začínají mít pro dítě velký význam již v těhotenství, pokud během něj matka užívá extra panenský olivový olej. U dětí se doporučuje začít s jeho používáním s prvními slanými přikrmy (cca v 6 m věku). Doporučená dávka je cca. 4 ml na příkrm. Postupně můžeme toto množství zvýšit až na 8 ml kolem 1. roku života. Tento olej je také vhodný pro dětskou pokožku. Dětský olej Oliver je prodáván v praktickém balení s pumpičkou, s každým stlačením obdržíme dávku 2 ml,
tudíž je velmi snadné množství kontrolovat.
SKLADOVÁNÍ
Ideální skladovací podmínky jsou v pokojové teplotě, nebo stálé teplotě kolem 20 stupňů a mimo přímý dosah světla, na chladném a suchém místě. Extra panenský olivový olej nemá datum expirace, nýbrž datum doporučené spotřeby, to znamená, že nikdy nepředstavuje riziko pro zdraví, jen o něco málo ztrácí část svých nutričních a organoleptických vlastností. Aroma, chuť a barvu tvoří antioxidanty nebo polyfenoly, které procházejí oxidačním procesem s časem, změnami teploty a pohybem. V každém stadiu zrání, je v olivě jiný druh antioxidantů. Zelené/nezralé olivy mají větší a
komplexnější organoleptickou intenzitu, což znamená, že z ní pochází oleje, které jsou vhodnější pro použití za studena, nebo pro získávání degustačních cen v soutěžích, ale zralé plody nabízí více litrů oleje na kilogram plodů, tudíž můžou nabídnout výhodnější cenu a tento olej je také ideální pro vaření pří vysokých teplotách. Protože karotenoidní sloučeniny jsou chemicky stabilnější, lze říci, že zelené olivy jsou lepší pro použití za studena a zralé olivy jsou zase lepší na vaření.
PŘÍNOSY PRO ZDRAVÍ
Tak jako umíme rozlišovat cholesterol na dobrý a špatný, učíme se také rozeznávat tuky, které jsou pro náš organismus škodlivé a tuky, které mu naopak prospívají. K těm prvním patří tuky živočišné, s nasycenými mastnými kyselinami. K těm druhým tuky z ryb, jako je losos, tuňák, sleď, makrela či pstruh, tedy tuky s nenasycenými mastnými kyselinami. Ty jsou však ve velké míře také v kvalitním olivovém oleji. Tělo si je neumí samo vyrobit, a proto je musí získávat z potravy. Mají na náš organismus spoustu pozitivních účinků. U olivového oleje bývají násobené tím, že obsahuje i vitamíny, minerály a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Tuky jsou jinak vedle bílkovin a sacharidů základním kamenem naší stravy. Dodávají tělu životně důležitou energii, aby udržovalo své funkce a regenerovalo tkáně. Jsou stavební látkou pro stěny buněk a některé hormony.
Účinky kvalitního extra panenského olivového oleje
• chrání srdce a krevní oběh. Působí preventivně před kardiovaskulárním (infarkt, mrtvice) a nádorovým onemocněním. Zlepšuje pružnost cév. Zlepšuje krevní srážlivost
• snižuje krevní tlak a vytváření krevních sraženin
• snižuje hladinu špatného cholesterolu a brzdí jeho usazování na stěnách cév
• podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě
• má antioxidační účinky (zpomaluje proces stárnutí)
• chrání proti rakovině tlustého střeva, prostaty a prsu
• má silné protizánětlivé účinky
• může pomáhat v boji s Alzheimerovou nemocí
• snižuje riziko vzniku cukrovky II. stupně o 50%
• působí proti zácpě a nadýmání
• má detoxikační účinky
• tlumí některé zánětlivé choroby kůže jako je třeba lupénka
• podporuje funkci žlučníku, posiluje játra a zlepšuje vylučování škodlivých látek
• má význam pro správný vývoj kostí a je prevencí proti osteoporóze. Mírní revma a bolesti v kloubech
• obsahuje vitamíny A, D, E, K a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu
• podporuje vstřebávání vápníku
• výživně a regeneračně působí na vlasy a pokožku např. po opalování

Omlouváme se za nepříjemnosti.

Najděte znovu to, co hledáte